از روزهایی که بشر تازه شروع به آهنگری کرد تا فرآیندهای پیچیده امروزی، جوشکاری یک همراه همیشگی در سفر رشد و پیشرفت تمدن بشری بوده است؛ در بین تکنیکهای زیادی که برای جوشکاری وجود دارد، جوشکاری تیگ و میگ حرفهای بیشتری برای گفتن دارند؛ اگر درباره جوشکاری میگ و تیگ کنجکاو هستید یا نمیدانید برای پروژههای خود باید از کدام روش استفاده کنید، در ادامه این مطلب همراه تیاسروبوت باشید تا با هم فرآیند این دو روش را بررسی کرده و درباره مزایا، معایب و تفاوتهای آن بیشتر صحبت کنیم.
جوشکاری تیگ و میگ چطور انجام میشوند؟
جوشکاری MIG و TIG طبق روشهای زیر انجام میشوند:
1- فرآیند جوشکاری میگ
جوشکاری میگ که با گاز بیاثر انجام میشود، معمولا به نام جوشکاری قوس فلزی هم شناخته میشود. در این جوشکاری از یک قوس نیمهاتوماتیک یا تمام اتوماتیک برای ایجاد جوش، یک الکترود سیم مصرفی بهعنوان ماده پرکننده و از یک گاز محافظ برای حفاظت از جوش استفاده میشود.
در جوشکاری میگ، الکترود و گاز محافظ هر دو از طریق تفنگ یا مشعل جوشکاری تغذیه میشوند؛ این گاز معمولا از 75% آرگون و 25% CO2 تشکیل شده است اما در شرایطی ممکن است از مخلوطهای دیگری هم استفاده شود.
2- فرآیند جوشکاری تیگ
در جوشکاری تیگ از گاز بیاثر تنگستن استفاده میشود؛ در این نوع جوشکاری مثل جوشکاری میگ از یک قوس هم استفاده میشود اما برخلاف جوشکاری میگ، الکترود تنگستن غیرمصرفیست و در کنار آن یک ماده پرکننده مصرفی بهصورت جداگانه استفاده میشود؛ این پرکننده یک میله است که معمولا بهصورت دستی وارد حوضچه جوش میشود؛ بنابراین در جوشکاری تیگ باید از هر دو دست استفاده کرد، یکی برای الکترود و دیگری برای میله پرکننده.
همچنین در جوشکاری تیگ از یک پدال نیز استفاده میشود؛ با کمک این پدال اپراتور میتواند آمپراژ را کنترل کرده و مقدار گرمای واردشده به فلز را بهطور دقیق تنظیم کند.
جوشکاری تیگ و میگ چه تفاوتهایی با هم دارند؟
جوشکاری تیگ و میگ تفاوتهای مهمی با یکدیگر دارند؛ در ادامه 7 تفاوت اصلی این دو روش را با هم بررسی خواهیم کرد.
TIG is less aggressive and the use of filler material is optional, making it better for use on thin metals. MIG allows for better penetration on thicker materials from the combination of its shielding gas, power source and process.
TIG تهاجمی کمتری دارد و استفاده از مواد پرکننده اختیاری است، بنابراین برای استفاده روی فلزات نازک بهتر است. MIG به واسطه ترکیب گاز محافظ، منبع انرژی و فرآیند آن، نفوذ بهتری بر روی مواد ضخیمتر میدهد.
منبع:
1- الکترود
آشکارترین تفاوت جوشکاری تیگ و میگ در استفاده از الکترود است؛ در جوشکاری تیک از یک الکترود تنگستن غیرمصرفی با یک فلز پرکننده جداگانه استفاده میشود؛ درحالیکه در جوشکاری میگ الکترود سیم مصرفی با تغذیه مداوم برای اتصال دو قطعه فلز کاربرد دارد.
2- گاز محافظ
دومین تفاوت جوشکاری تیگ و میگ در گاز محافظ است؛ در جوشکاریهای میگ از ترکیبی از آرگون و دیاکسیدکربن استفاده میشود، چراکه این دو گاز نفوذ بیشتری را ایجاد میکنند و برای جوشکاری فلزهای ضخیم مناسبترند؛ اما در مقابل در جوشکاری تیگ از آرگون خالص یا ترکیب آن با گازهای محافظ غیرفعال مثل هلیوم یا نیتروژن استفاده میشود؛ این گازها از آلودگی جلوگیری میکنند.
3- سرعت
یکیدیگر از تفاوتهای کلیدی بین جوشکاری تیگ و میگ، سرعت خروج آنها بر روی مشعل است؛ مشعل جوشکاری میگ معمولا گاز خود را با سرعت 35 تا 50 فوت مکعب در ساعت به کار میگیرد درحالیکه در جوشکاری تیگ این سرعت جریان گاز 15 تا 25 فوت مکعب در ساعت است.
4- منبع انرژی
در جوشکاری میگ از یک منبع تغذیه DC برای ایجاد ثبات در قوس الکتریکی و نفوذ به فلزات استفاده میکند؛ درحالیکه در جوشکاری تیگ هم از منبع برق DC و هم از منبع برق AC پشتیبانی میشود؛ اینکه در جوشکاری تیگ کدام منبع برق انتخاب شود، بسته به نوع فلز، قوس الکتریکی موردنظر و میزان پاشش جوشکاری دارد.
5- ضخامت
جوشکاری میگ معمولا یک انتخاب مناسب برای کار با فلزهای ضخیمتر است چراکه نفوذ بالایی دارد؛ از این روش بیشتر برای ساخت مخازن تحتفشار و همچنین در صنعت ساختوساز استفاده میشود؛ در مقابل جوشکاری تیگ، ظرافت بالایی دارد و برای جوشکاری فلزات نازک و مستعد آسیبدیدن، مناسب است.
6- زیباییشناسی
زمانی که مسائل زیباییشناسی اهمیت دارد مثل کارهای هنری یا تعمیرات ماشین، معمولا از جوشکاری تیگ استفاده میشود؛ اما وقتی زیبایی در اولویت نیست یا فلزات در مرحله بعدی تولید پوشش داده میشوند، جوشکاری میگ به کار گرفته میشود.
7- دسترسی
آخرین تفاوت جوشکاری تیگ و میگ به دسترسی آن مربوط میشود. از آنجایی که تجهیزات جوشکاری تیگ همراه با یک پدال است؛ بیشتر از این جوشکاری برای زاویههای آسان و کارهای ثابت استفاده میشود؛ اما جوشکاری میگ دست اپراتور را برای جوشکاری در زاویههای سخت باز میگذارد و از آن میتوان برای پروژههای سخت و پیچیده استفاده کرد.
در جوشکاری تیگ و میگ از کدام فلز استفاده کنیم؟
اینکه برای جوشکاری کدام روش را انتخاب کنید، کاملا به شرایط وابسته است و شما باید قبل از هر چیز فلزهایی که در پروژه جوشکاری درگیر هستند را شناسایی کنید؛ درست است که اکثر فلزات را میتوان با هر دو روش جوشکاری MIG و TIG، جوش داد، اما بعضی از فلزات هستند که شرایط ویژهتری دارند و بهتر است برای جوشکاری، روش مناسب آن را انتخاب کنید؛ فلزاتی مثل:
1- فولاد ضدزنگ
فولاد ضدزنگ از آلیاژهایی تشکیل شده است که رسانایی کمی دارند؛ بنابراین این فلز میتواند گرما را برای مدت طولانیتری در خود حفظ کند؛ برای اینکه فلز بیشازحد ذوب نشود، باید از روشی استفاده کرد که ظرافت فراوانی دارد و خب چه چیزی بهتر از روش تیگ؟
جوشکاری تیگ یک روش عالی برای ایجاد جوشهای ظریف است و معمولا برای کار با فولاد ضدزنگ از آن استفاده میشود؛ بااینحال در بعضی از موارد که پای تولید انبوه در میان است، ممکن است از جوشکاری میگ هم برای جوش فولاد ضدزنگ استفاده شود.
2- فولاد ملایم و چدن
برای جوشکاری فلزهایی مثل فولاد ملایم و چدن، جوشکاری میگ بهترین راهحل است؛ چراکه استفاده از این روش آسان است، جوشهای قویای ایجاد میشود و همچنین نرخ رسوبگذاری بالایی دارد؛ البته فراموش نکنید که جوشکاری میگ معمولا جوشهای زیبا و ظریفی را ایجاد نمیکند اما این مورد اهمیت چندانی ندارد زیرا فلزها در مراحل بعدی تولید مراحل پوشش سطح را طی میکنند.
3- آلومینیوم
حین جوشکاری خیلی مهم است که تماس آلومینیوم لخت با هوا به حداقل برسد؛ چراکه آلومینیوم میتواند با هوا واکنش نشان داده و اکسید آلومینیوم را تشکیل دهد؛ برای جلوگیری از اکسید آلومینیوم حین جوشکاری، استفاده از جوشکاری تیگ توصیه میشود.
4- سایر فلزها
فلزهایی مثل تیتانیوم و مس را میتوان با هر دو روش جوش داد؛ اما برای آلومینیوم نازک جوشکاری تیگ ترجیح داده میشود، چراکه در این روش جوشهای تمیز و بدون پاششی را به شما ارائه میدهد.
مزایا و معایب جوشکاری تیگ و میگ
قبل از اینکه تصمیم بگیرید از کدام روش برای جوشکاری استفاده کنید، بهتر است با مزایا و معایب هر روش بیشتر آشنا شوید؛ آشنایی با این مزایا و معایب میتواند نقش موثری در تصمیمگیری شما داشته باشد.
مزایای جوشکاری TIG
از جمله مزایای جوشکاری تیگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوشهای تولیدشده در جوشکاری تیگ نسبت به جوشکاری میگ کیفیت بالاتری دارند و جوشها تمیز، دقیق و با کمترین میزان پاشش و نقص تولید میشوند.
- انتخاب ماده پرکننده در این روش کاملا اختیاریست.
- تجهیزات جوشکاری تیگ یک پدال پا دارد؛ با وجود این پدال، اپراتور کنترل بیشتری روی فرآیند جوشکاری دارد؛ این ویژگی در پروژههای دقیق و پیچیده بسیار کاربردیست.
- جوشکاری تیگ انعطافپذیری بالایی دارد و میتوان از آن برای کار با طیف گستردهای از فلزها استفاده کرد.
معایب جوشکاری TIG
جوشکاری تیگ در کنار تمام مزایای خود با معایب زیر هم همراه است.
- برای استفاده از این روش جوشکاری، سطح فلز حتما باید تمیز و عاری از آلایندههایی مثل روغن و زنگزدگی باشد.
- جوشکاری تیگ در مقایسه با جوشکاری میگ سرعت کندتری دارد.
- برای کار با این روش به مهارت و تجربه بالایی در این زمینه نیاز است و انجام جوشکاری تیگ میتواند برای افراد تازهکار کمی چالشبرانگیز باشد.
- تجهیزات جوشکاری تیگ معمولا نسبت به جوشکاری میگ قیمت بالاتری دارد؛ علاوهبرآن بهطور منظم باید از این تجهیزات نگهداری کرد که این مورد هم میتواند هزینهبر باشد.
MIG welding offers low cost, fast welds and is easy to learn, meaning that less experienced welders can put down good quality welds. TIG welding is much more difficult to master as well as being more expensive and slower. However, TIG welding can deliver a level of accuracy and aesthetic quality that can’t be matched by MIG welding. Where MIG welding is better for thicker materials, TIG welding is preferred for thinner materials or more delicate jobs
جوشکاری MIG جوشهای کمهزینه و سریع را ارائه میکند و یادگیری آن آسان است، به این معنی که جوشکاران با تجربه کمتر میتوانند جوشهای با کیفیت خوب را انجام دهند. تسلط بر جوشکاری TIG بسیار دشوارتر است و همچنین گرانتر و کندتر است. با این حال، جوشکاری TIG میتواند سطحی از دقت و کیفیت زیبایی را ارائه دهد که با جوشکاری MIG قابل مقایسه نیست. در جایی که جوش MIG برای مواد ضخیمتر بهتر است، جوشکاری TIG برای مواد نازکتر یا کارهای ظریفتر ترجیح داده میشود.
منبع:
از مزایای جوشکاری میگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهترین مزیت جوشکاری میگ، سرعت بالای آن است؛ بههمیندلیل جوشکاری میگ برای پروژههایی بزرگ که باید در بازه زمانی کوتاهی انجام شوند، بسیار مناسب است.
- تجهیزات جوشکاری میگ نسبت به جوشکاری تیگ ارزانتر و قابل دسترستر است.
- کار با این روش، برای مبتدیان سادهتر است و افراد تازهکار را به دردسر زیادی نخواهد انداخت.
- جوشهای میگ همهکاره هستند و میتوان از آن برای جوشکاری در زوایا و موقعیتهای مختلف استفاده کرد. این انعطافپذیری برای کار روی سازههای پیچیده یا در فضاهای تنگ بسیار مناسب است.
معایب جوشکاری MIG
معایب جوشکاری میگ شامل موارد زیر هستند:
- جوشهای تولیدشده در جوشکاری میگ نسبت به جوشهای روش تیگ، قدرت و دقت کمتری دارند.
- کنترل مهره جوش در جوشکاری میگ نسبت به جوشکاری تیگ سختتر است.
- جوشکاری میگ برای کار با فلزهای بسیار نازک مناسب نیست و ممکن است باعث سوختگی و تابخوردگی فلز بشود.
- جوشکاری میگ مقدار زیادی بخار و دود ایجاد میکند و در صورت عدماستفاده از تجهیزات ایمنی مناسب و نبود تهویه هوا، سلامت اپراتور آسیب میبیند.
جمعبندی
در این مقاله با شما درباره تفاوت جوشکاری تیگ و میگ صحبت کردیم؛ بهطورخلاصه، جوشکاری MIG و TIG هر کدام مزایای خاص خودشان را دارند و برای انواع مختلف پروژهها مناسب هستتند؛ زمانی که دقت، کیفیت و ظرافت مهم است، باید از جوشکاری تیگ استفاده کرد اما هرگاه سرعت و کارآمدبودن در اولویت است، میتوان روی جوشکاری میگ حساب باز کرد؛ اگر بین انتخاب جوشکاری میگ و تیگ مردد هستید، بهتر است به الزامات خاص پروژهتان از جمله نوع فلزات، کیفیت موردنظر و زمانی که در اختیار دارید، توجه کرده و براساس آن جوشکاری موردنظرتان را انتخاب کنید؛ همچنین اگر در این زمینه به راهنماییهای بیشتری نیاز دارید، میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان، از طریق شمارههای زیر با کارشناسان ما در تیاسروبوت در تماس باشید!
از همراهی شما تا اینجای مقاله ممنونیم؛ اگر سوال بیپاسخی درباره جوشکاری تیگ و میگ در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
سوالات متداول
1- آیا جوشکاری تیگ از میگ بهتر است؟
نمیتوان بهطور دقیق گفت که کدام روش بهتر است؛ اگر استحکام و زیبایی جوش مهم باشد، جوشکاری تیگ ارجحیت دارد؛ اما اگر پای سرعت در میان باشد، جوشکاری میگ بهتر است؛ بهطور کلی در بعضی فاکتورها جوشکاری تیگ و در بعضی فاکتورها جوشکاری میگ بهتر عمل میکند.
2- آیا جوشکاری میگ را میتوان در فضای باز انجام داد؟
خیر؛ جوشکاری میگ در محیطهای بسته انجام میشود اما با رعایت شرایطی شاید بتوان این جوشکاری را در محیطهای باز نیز انجام داد.
3- آیا میتوان فرآیند جوشکاری تیگ و میگ را با کمک ربات انجام داد؟
بله؛ رباتهای جوشکاری یاسکاوا بههمینمنظور طراحی شدهاند و با کمک آن میتوان فرآیندهای جوشکاری را بهراحتی انجام داد بدون اینکه خطری سلامت کارکنان را تهدید کند.
برای مطالعه بیشتر شما
MIG VS TIG WELDING (WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN THEM?)
MIG vs TIG Welding: Why MIG Welding is Better Than TIG Welding
MIG vs TIG Welding – Main Differences Explained