استپر موتور صنعتی چیست؛ بررسی مزایا، معایب و کاربردها

استپر موتور صنعتی چیست

دنیایی را تصور کنید که در آن فرآیندهای تولید با دقت یک ارکستر باشکوه، تنظیم و اجرا می‌شوند و هر حرکت دقیق و قابل‌تکرار است! حتی تصور آن هم شیرین است، نه؟ جالب است بدانید که این دنیا به‌لطف استپر موتورهای صنعتی به واقعیت پیوسته است؛ موتورهایی که با ساختار ساده و عملکرد قوی به قهرمانان گمنام اتوماسیون مدرن تبدیل شده‌اند. اگر شما هم به فکر رشد اتوماسیون خط‌تولید خود هستید و دوست دارید برای ارتقا کار خود از این وسیله کمک بگیرید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با هم ببینیم استپر موتور صنعتی چیست و استفاده از آن چه مزایا و معایبی دارد.

استپ موتور صنعتی
استپر موتور صنعتی چیست؟

استپر موتور صنعتی چیست؟

استپر موتور صنعتی یک دستگاه الکترومکانیکی‌ست و در کارهای صنعتی برای تبدیل پالس‌های الکتریکی به حرکات مکانیکی دقیق استفاده می‌شود. برخلاف موتورهای سنتی که به‌طورمداوم می‌چرخند، استپر موتور‌های صنعتی در مراحل مجزا حرکت می‌کنند و به شما این امکان را می‌دهد که به‌طوردقیق روی موقعیت و سرعت کنترل داشته باشید.این دقت بالا، استپر موتورهای صنعتی را به یک گزینه عالی برای کارهایی که نیاز به دقت بالا دارند، مثل روباتیک، ماشین‌های CNC و…، تبدیل می‌کند.

استفاده از استپر موتورها در اتوماسیون‌های بزرگ صنعتی بسیار ضروری‌ست، چراکه آن‌ها قابل‌اطمینان و بادوامند و همچنین تحمل بارهای گشتاور بالا را نیز دارند.

The stepper motor is a digital input-output device. It is particularly well suited to the type of application where control signals appear as digital pulses rather than analog voltages.

استپر موتور یک دستگاه ورودی-خروجی دیجیتال است. این به ویژه برای نوع کاربرد که در آن سیگنال‌های کنترلی به جای ولتاژ آنالوگ به صورت پالس‌های دیجیتال ظاهر می‌شوند، مناسب است.

منبع:

omega.co.uk

مدل‌های مختلف استپر موتور صنعتی چیست؟

به‌طورکلی استپر موتور در سه نوع زیر به بازار عرضه می‌شود:

استپر موتور صنعتی
مدل‌های مختلف استپر موتور صنعتی چیست؟

1- استپر موتور مگنت دائمی

استپر موتور مگنت دائمی از آهنربای دائمی استفاده می‌کند و به‌خاطر گشتاور خوبی که در سرعت پایین دارد، در کارهایی مثل چاپکرها و درایورهای دیسک استفاده می‌شوند.

2- استپر موتور با رلوکتانس متغیر

در استپر موتورهایی با رلوکتانس متغیر، از آهنرباهای دائمی استفاده نمی‌شود و به‌خاطر سادگی، پاسخ سریع و هزینه کم شهرت زیادی در بازار دارند. این مدل استپر موتورها معمولا در برنامه‌هایی استفاده می‌شوند که به سرعت بالا و گشتاور کم نیاز دارند؛ برنامه‌هایی مثل سیستم‌های موقعیت‌یابی ساده یا بعضی راه‌حل‌های اتوماسیون کم‌هزینه.

Variable reluctance (VR) motors have a plain iron rotor and operate based on the principle that minimum reluctance occurs with minimum gap, hence the rotor points are attracted toward the stator magnet poles.

موتورهای رلوکتانس متغیر (VR) یک روتور آهنی ساده دارند و بر اساس این اصل کار می‌کنند که حداقل رلوکتانس با حداقل شکاف رخ می‌دهد، از این رو نقاط روتور به سمت قطب‌های آهنربای استاتور جذب می‌شوند.

منبع:

elprocus.com

3- استپر موتور سنکرون هیبریدی

در استپر موتور سنکرون هیبریدی ویژگی‌های هر دو استپر موتور مگنت دائمی و استپر موتور رلوکتانس متغیر را با هم ترکیب شده و دقت و قابلیت گشتاور آن افزایش پیدا کرده است. این نوع استپر موتور برای کاربردهایی که نیاز به موقعیت‌یابی دقیق دارند، مثل ماشین‌آلات CNC و رباتیک، استفاده می‌شود.

استپر موتور صنعتی چیست
اجزای تشکیل‌دهنده استپر موتور صنعتی چیست

استپ موتور صنعتی از چه اجزایی تشکیل شده است؟

در ادامه همراه ما باشید تا با هم ببینیم اجزای تشکیل‌دهنده استپر موتور صنعتی چیست.

1- استاتور

استاتور بخش ثابت استپر موتورهای صنعتی‌ست و در آن تعدادی سیم‌پیچ گروه‌بندی‌شده قرار دارد؛ این سیم‌پیچ‌ها به عنوان فاز شناخته می‌شوند. زمانی که گفته می‌شود یک استپ موتور دو فاز است، به این معناست که دو گروه سیم‌پیچ در آن وجود دارد که از داخل به هم متصل هستند؛ البته استپ موتورهای سه فاز، پنج فاز و… نیز در بازار موجود هستند. در این موتور‌ها، سیم‌ها ممکن است از داخل به صورت سری یا موازی به هم متصل شده و در نهایت از موتور خارج شده باشند.

2- روتور

روتور قسمت دوار موتور است و معمولا از آهن‌ربای نرم یا آهن‌ربای دائمی تشکیل شده است؛ روتور خود را با میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط استاتور هماهنگ کرده و همین امر باعث می‌شود که بتواند در مراحل مجزا بچرخد.

3- یاتاقان

یاتاقان‌ها از روتور پشتیبانی می‌کنند و به آن‌ها اجازه می‌دهند تا به‌آرامی داخل محفظه موتور بچرخند. یاتاقان‌ها اصطکاک و سایش را کاهش داده و عملکرد بهتر موتور را تضمین می‌کنند.

استپ موتور صنعتی
کاربردهای استپر موتور صنعتی چیست؟

کاربردهای استپر موتور صنعتی چیست؟

چنانچه برای اتوماسیون‌کردن خط‌تولید خود به راهنمایی‌ نیاز دارید، می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان و اختصاصی از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تی‌اس‌روبوت در تماس باشید.

02536148

در ادامه همراه ما باشید تا با هم ببینیم رایج‌ترین کاربردهای استپر موتور صنعتی چیست.

1- چاپ سه‌بعدی

استفاده از استپر موتورهای صنعتی در چاپ‌گرهای سه‌بعدی اهمیت زیادی دارد. استپر موتور عملکرد اکسترودر و همچنین حرکات محورهای X, Y, و Z را کنترل کرده و تولید چاپ‌های باکیفیت را تضمین می‌کند.

2- ماشین‌آلات نساجی

در ماشین‌آلات نساجی از استپر موتورهای صنعتی برای کنترل حرکات پیچیده بافندگی استفاده می‌شود؛ این موتورها دقت لازم برای ایجاد الگوها و طرح‌های پیچیده در پارچه‌ها را فراهم کرده و به کنترل کشش نخ‌ها، حرکت سوزن‌ها و موقعیت پارچه کمک می‌کند.

3- تجهیزات تصویربرداری پزشکی

تجهیزات تصویربرداری پزشکی مثل اسکنرهای MRI و سی‌تی‌اسکن، برای حرکت دقیق اجرا و موقعیت‌یابی دست به استپر موتورهای صنعتی متکی هستند. دقت استپر موتورها وضوح و دقت موردنیاز برای تصویربرداری از ساختارهای داخلی بدن را فراهم می‌کند.

4- ماشین‌های فرز CNC

ماشین‌های فرز CNC از استپر موتورها برای کنترل حرکت ابزارهای برش و قطعات کار استفاده می‌کنند. استپر موتورهای صنعتی کمک می‌کند تا هر حرکت دقیقا طبق برنامه‌ریزی انجام شده و قطعات پیچیده به دقیق‌ترین شکل ساخته شوند.

5- جوشکاری

از استپر موتور صنعتی در جوشکاری برای کنترل موقعیت حوش و حرکت قطعه‌کار استفاده می‌شود. استپر موتورها در استحکام و یکپارچگی اتصالات جوش نقش مهمی دارند و کیفیت و قوام جوش را تضمین می‌کنند.

Generally speaking, any application that requires highly accurate positioning, speed control, and low speed torque can benefit from the use of stepper motors.

به‌طورکلی، هر برنامه‌ای که به موقعیت‌یابی بسیار دقیق، کنترل سرعت و گشتاور سرعت پایین نیاز دارد، می‌تواند از استفاده از استپر موتورها بهره‌مند شود.

منبع:

elprocus.com

مزایای استپر موتور صنعتی چیست؟

استپر موتور صنعتی مزایای متعددی دارد؛ از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- دقت بالا

استپر موتورهای صنعتی می‌توانند موقعیت‌یابی بسیار دقیق و تکرارپذیری حرکت را به دست آوردند؛ این مزیت برای برنامه‌هایی که به کنترل دقیق نیاز دارند، بیشتر به چشم می‌آید.

2- گشتاور بالا در سرعت‌های پایین

استپر موتورهای صنعتی می‌توانند گشتاور بالا را در سرعت‌های پایین ارائه کنند؛ این ویژگی آن‌ها را برای کارهایی که نیاز به حرکات قوی و کنترل‌شده دارند، ایده‌آل می‌کند.

3- دوام بالا

استپر موتورها برای کار در محیط‌های خشن طراحی شده‌اند، قوی و بادوام هستند و در حین کار به حداقل تعمیر و نگه‌داری نیاز دارند.

4- کنترل حلقه‌باز

با کمک استپر موتورهای صنعتی می‌توان سیستم‌های کنترل را ساده کرد و هزینه‌ها را کاهش داد؛ شما می‌توانید استپر موتورهای صنعتی را در یک سیستم حلقه‌باز و بدون نیاز به دستگاه‌های بازخورد مثل رمزگذار کنترل کنید.

5- سهولت در استفاده

کار با استپر موتورهای صنعتی تقریبا ساده است و به‌خاطر تطبیق‌پذیری بالایی که دارند، می‌توان به‌راحتی آن‌ها را در سیستم‌های مختلف ادغام کرد.

6- مقرون‌به‌صرفه

اگر بخواهیم استپر موتورهای صنعتی را با سایر موتورها مقایسه کنیم، می‌بینیم که آن‌ها بسیار ساده هستند، نیاز به سیستم کنترل پیچیده‌ای ندارند و در نتیجه با قیمت مناسب‌تری به بازار عرضه می‌شوند.

7- تغییر سریع در عملکرد

استپر موتورهای صنعتی می‌توانند به‌سرعت عملیات را شروع، متوقف و برعکس کنند و برای برنامه‌هایی که نیاز به تغییرات لحظه‌ای دارند، بسیار مناسب هستند.

استپر موتور صنعتی
مزایا و معایب استپر موتور صنعتی چیست؟

معایب استپر موتور صنعتی چیست؟

استپر موتورهای صنعتی، در کنار تمام مزایایی که دارد، همراه با معایبی نیز هست؛ معایبی مثل:

1- گشتاور محدود در سرعت‌های بالا

گشتاور استپر موتورهای صنعتی با افزایش سرعت، کاهش پیدا می‌کند و اگر کار شما با سرعت بسیار بالایی انجام می‌شود، ممکن است برای شما محدودیت ایجاد کند.

2- مصرف برق بالا

استپر موتورهای صنعتی به‌طورمداوم برق مصرف می‌کند و ممکن است مصرف برق بالا، هزینه‌های شما را افزایش دهد.

3- راندمان کاهش‌یافته

استپر موتورهای صنعتی نسبت به انواع دیگر موتورها مثل سروو موتور، کارایی کمتری دارد؛ به‌خصوص اگر قرار باشد در سرعت بالا یا تحت بارهای سنگین کار کند.

4- صدای زیاد

یکی‌دیگر از معایب استپرموتورهای صنعتی این است که در مواردی می‌تواند بسیار پر سروصدا باشد. این صدا در فرکانس‌های خاص یا زمانی که موتور با بار سنگین تحت‌فشار است، تشدید می‌شود.

استپر موتور صنعتی چیست
تفاوت سروو موتور و استپر موتور صنعتی چیست؟

تفاوت سروو موتور و استپر موتور صنعتی چیست؟

سروو موتورها برای کارهایی با گشتاور و سرعت بالا مناسب هستند، درحالی‌که استپر موتورهای صنعتی در جاهایی استفاده می‌شوند گشتاور بالا و شتاب کم به متوسط موردنیاز است. در جدول زیر به‌طورخلاصه تفاوت‌های سروو موتور و استپر موتور صنعتی را بررسی کرده‌ایم.

استپر موتور سروو موتور
· استپر موتور در جایی استفاده می‌شود که کنترل و دقت اولویت دارند. · سروو موتور در جایی استفاده می‌شود که سرعت اولویت دارد.
· تعداد کل قطب‌های استپر موتور بین 50 تا 100 عدد است. · تعداد کل قطب‌های سروو موتور بین 4 الی 12 عدد است.
· گشتاور در سرعت کمتر، زیاد است. · گشتاور در سرعت بالا، کم است.
· این موتور برای مکانیسم‌هایی با استحکام کم مثل قرقره و تسمه مناسب است. · این موتور برای مکانیزم‌هایی با سختی کم مناسب نیست.

جمع‌بندی

در این مقاله درباره این موضوع صحبت کردیم که استپر موتور صنعتی چیست و استفاده از آن چه مزایا و معایبی دارد؛ همچنین نگاه کوتاهی به کاربردهای این موتور داشتیم و سعی کردیم به‌طورمختصر استپر موتور را سروو موتور مقایسه کنیم. همان‌طور که متوجه شده‌اید، استپر موتورهای صنعتی به‌زودی به یکی از ارکان اصلی اتوماسیون و تکنولوژی پیشرو تبدیل خواهد شد و اگر شما هم می‌خواهید با این پیشرفت همگام باشید، می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تی‌اس‌روبوت تماس بگیرید.

02536148

از شما ممنونیم که تا اینجا همراه ما بوده‌اید؛ اگر سوال بی‌پاسخی درباره استپ موتور صنعتی در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع‌وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1- استپر موتور صنعتی چیست؟

استپر موتور صنعتی یک دستگاه الکترومکانیکی‌ست که پالس‌های الکتریکی را به حرکات مکانیکی مجزا تبدیل کرده و امکان کنترل دقیق موقعیت، سرعت و گشتاور را در اختیار شما قرار می‌دهد.

2- تعداد فازهای یک استپر موتور صنعتی چه اهمیتی دارد؟

تعداد فازهای استپر موتور روی ویژگی‌های عملکرد موتور از جمله گشتاور و نرمی حرکت اثر می‌گذارد. معمولا تعداد فازهای بیشتر عملکرد نرم‌تر و گشتاور بالاتر را تضمین می‌کنند.

2- چه عواملی روی گشتاور استپر موتور صنعتی تاثیر می‌گذارند؟

گشتاور استپر موتور به عوامل متعددی مثل جریان واردشده به سیم‌پیچ‌ها، تعداد دور سیم‌پیچ‌ها، طراحی موتور و نرخ پله بستگی دارد؛ جریان و پیچش بیشتر سیم‌پیچ معمولا باعث گشتاور بیشتر می‌شود.

برای مطالعه بیشتر شما

Stepper Motors

Stepper Motors Basics: Types, Uses, and Working Principles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *