رباتهای مونتاژ، قلب تپنده خطوط تولید مدرن هستند. این رباتهای پیشرفته با توانایی انجام وظایف دقیق و تکراری، انقلاب بزرگی را در فرآیندهای تولید ایجاد کردهاند؛ حضور گسترده این رباتها از کارخانههای کوچک تا بزرگترین خطوط تولید جهان، شاهدی بر همین ماجراست. اگر شما هم میخواهید جان تازهای به شغل خود بدهید و با پیشرفتهای بزرگ دنیای صنعت همگام باشید، در ادامه این مقاله همراه تی اس روبوت بمانید تا شما را با سیرتاپیاز ربات مونتاژ آشنا کنیم.
ربات مونتاژ چیست؟
یکی از متداولترین، تکراریترین و سختترین کارهای هر کارخانه، مونتاژ است؛ بههمیندلیل بسیاری از صنایع بهدنبال اتوماسیون خطوط مونتاژ خود هستند، زیرا این کار نهتنها بسیار دقیق است، بلکه بهطور قابلتوجهی روی افزایش کیفیت و کاهش هزینهها تاثیر میگذارد.
رباتهای مونتاژ، رباتهای خودکاری هستند که میتوانند بهطورمستقل وظایف تکراری را در خطوط تولید انجام دهند؛ این رباتها طوری برنامهریزی شدهاند که میتوانند اجزا را درک کرده، آنها را حرکت داده یا دستکاری کنند.
چنانچه درباره رباتهای مونتاژ به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تیم تیاسروبوت در تماس باشید. ما در تیاسروبوت از مرحله آموزش تا اجرای پروژه و انجام خدمات پس از فروش در کنار شما هستیم؛ پس با ما در تماس باشید. |
ربات مونتاژ چگونه کار میکند؟
رباتهای مونتاژ براساس دستورالعملهای کدگذاریشده عمل میکنند و برای انجام وظایف خود از بازوهای رباتیک، سنسورها و سیستمهای بینایی پیشرفته کمک میگیرند. بازوهای رباتیک در گرفتن اشیا و دستکاری آنها نقش دارد و سنسورهای و سیستمهای بینایی رباتیک، ربات را به مکان و جهت صحیح هدایت میکنند.
وقتی ربات در موقعیت درست خود قرار گرفت، میتواند کارهای زیر را انجام دهد:
1- مونتاژ قطعات کوچک
مونتاژ قطعات کوچک شامل جابهجاییهای ظریف و قراردادن اجزای بسیار کوچک در محصول نهاییست. رباتهای مونتاژ میتوانند بهطوردقیق قطعه مخصوص را انتخاب کرده و آن را در جایی که موردنیاز است، قرار دهند؛ در ادامه ربات میتواند با استفاده از روشهای مناسب بست مثل جوشکاری، چسباندن یا سایر روشهای اتصال، قطعات را در جای خود محکم کند.
2- طبقهبندی
رباتهای مونتاژ میتوانند با استفاده از سیستمهای بینایی و حسگرهای پیشرفتهایی که دارند قطعات را براساس شکل، رنگ، اندازه و سایر ویژگیهای خاص، شناسایی و طبقهبندی کنند. در ادامه ربات میتواند بعد از شناسایی و طبقهبندی، قطعات لازم برای مونتاژ را انتخاب کند.
3- لحیمکاری
برای مونتاژ قطعات الکترونیکی، رباتهای مونتاژ میتوانند کارهای مختلف جوشکاری مثل جوشکاری نقطهای، جوشکاری سطحی یا لحیمکاری را انجام دهند.
4- بازرسی کیفیت
یکیدیگر از وظایف رباتهای جوشکاری، بازرسی کیفیت محصولات است. این مدل ربات میتواند چک کند و ببیند که آیا همه قطعات بهدرستی مونتاژ شدهاند و طبق برنامه کار میکنند؛ ممکن است ربات برای بازرسی کیفیت کارهایی مثل تست عملکرد، تست قدرت و بررسی تحمل وزن را انجام دهد.
انواع ربات مونتاژ
رباتهای مونتاژی که امروزه پیشترین میزان استفاده را دارند، در سه دسته زیر قرار میگیرند:
1- رباتهای شش محوره
رباتهای شش محوره به بازوی ربات اجازه میدهند تا در سه محور X، Y و Z حرکت کند و همچنین با استفاده از حرکات رول، انحراف و گام در موقعیت درست خود قرار بگیرد؛ این رباتها حداکثر انعطافپذیری را از خود نشان میدهند.
2- روباتهای چهار محوره SCARA
ربات SCARA در صفحات X، Y و Z حرکت کرده و با محور چهارم تتا در انتهای بازوی Z یک پاکت کاری دایرهای ایجاد میکند. پاکت کاری محدوده کاری ربات است و ربات تنها در همان منطقه میتواند حرکت کند. رباتهای چهار محوره معمولا برای انجام کارهای سادهتر مناسبند.
3- رباتهای دلتا
رباتهای دلتا میتوانند آزادنه در فضای کاری خود در جهت محورهای X و Y حرکت کنند و همچنین میتوانند حرکت محدودی در صفحه Z داشته باشند.
یک بازوی مفصلی 6 محور حداکثر انعطاف را ارائه می دهد در حالی که یک بازوی 4 محوری ممکن است برای کارهای ساده تری مناسب باشد. یک ربات با قابلیت دسترسی و مهارت مناسب برای برنامه خود انتخاب کنید.
مزایای استفاده از ربات مونتاژ
پیادهسازی رباتهای مونتاژ در کارخانهها میتواند مزیتهای متعددی را بههمراه داشته باشد؛ مزایایی مثل:
1- افزایش بهرهوری و کارایی
رباتها میتوانند 24 ساعت شبانهروز و 7 روز هفته بدون وقفه کار کنند و باعث افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات بشوند. همچنین ربات مونتاژ میتواند کارهای تکراری را با دقت بسیار بالایی انجام دهد؛ تمامی این موارد میتواند روی افزایش بهرهوری و کارایی ربات تاثیرگذار باشد.
2- رشد کنترل کیفیت
ربات مونتاژ با استفاده از سیستمهای بینایی و سنسورهای پیشرفتهای که دارد، میتواند عیوب با حساسیتهای بالا را تشخیص دهد.
3- صرفهجویی در هزینهها
درست است که سرمایهگذاری اولیه برای خرید رباتهای مونتاژ ممکن است کمی زیاد به نظر برسد، اما این هزینه در طولانیمدت جبران خواهد شد؛ همچنین رباتهای مونتاژ بهرهوری بیشتری نسبت به یک نیروی انسانی دارند و از این طریق به کاهش هزینههای شما نیز کمک میکنند.
در کنار مواردی که در بالا گفته شد، بهتر است بدانید که رباتهای مونتاژ نرخ خطای پایینتری نسبت به نیروی انسانی دارند، در نتیجه هزینههای مربوط به ضایعات و دوبارهکاری نیز کاهش پیدا میکند.
4- بهبود ایمنی کار
در خطوط تولید بعضی از کارها میتواند به نیروهای انسانی آسیب وارد کرده و برای سلامتی آنها مشکل ایجاد کند؛ اینجاست که رباتهای مونتاژ وارد عمل شده و میتوانند مسئولیتهای سخت و خطرناک را به عهده بگیرند؛ با انجام کارهای سخت و ناامن توسط رباتهای مونتاژ، رفتهرفته ایمنی محیط کار بیشتر شده و سلامت کارگران حفظ میشود.
5- افزایش رقابتپذیری
دقت، سرعت و مقرونبهصرفهبودن ربات مونتاژ، سه تا از اصلیترین ویژگیهای آن است. این سه ویژگی برای کارخانه یک مزیت رقابتی ایجاد کرده و به کارخانه اجازه میدهد تا از تمام رقبای خود یک سروگردن بالاتر بایستد. تصور کنید که خطتولید میتواند بهطورمداوم کالاهای با کیفیت بالا را با زمان و هزینه کمتری تولید کند! چه چیزی بهتر از این؟
با کمک رباتهای مونتاژ میتوان سهم عمدهای از بازار را به دست آورد و از این طریق سود و فروش را افزایش داد.
Assembly robots provide significant and measurable benefits to factories and manufacturers. With advancements in Artificial Intelligence and robotics technology, their potential is enormous – the future of factories which adopt assembly looks extremely promising.
روباتهای مونتاژ مزایای قابل توجه و قابل اندازهگیری را برای کارخانهها و تولیدکنندگان فراهم میکنند. با پیشرفت در فناوری هوش مصنوعی و روباتیک، پتانسیل آنها بسیار زیاد است – آینده کارخانههایی که مونتاژ را اتخاذ میکنند بسیار امیدوارکننده به نظر میرسد.
منبع:
ربات مونتاژ در چه صنایعی کاربرد دارد؟
ربات مونتاژ بیشتر در صنایع زیر کاربرد دارد:
1- صنعت خودروسازی
احتمالا صنعتی که بیشترین استفاده را از ربات مونتاژ دارد، صنعت خودروسازیست. خودروسازان معمولا از رباتهای مفصلی برای انجام کارهای خطرناک و تکراری در روند مونتاژ ماشین استفاده میکنند. وسایل نقلیه از صدها قطعه پیچیده تشکیل شده که اندازه و روش نصب آنها متفاوت است، بههمیندلیل استفاده از یک بازوی رباتیک، بهترین گزینه به نظر میآید.
2- صنعت الکترونیک
شرکتهای الکترونیکی برای تولید همهچیز از تلفنهای هوشمند گرفته تا تلویزیون و لوازمخانگی به رباتهای مونتاژ دقیق وابسته هستند؛ این رباتها در مونتاژ اجزای کوچک و لحیمکردن بردهای مدارهای پیچیده دقت فراوانی دارند و بسیار فراتر از تواناییهای انسان عمل میکنند.
3- صنعت هوافضا
ربات صنعتی مونتاژ میتواند در صنعت هوافضا هم نقش مهمی را ایفا کند؛ از این ربات برای مونتاژ بال، بدنه و سایر قسمتهای هواپیما استفاده میشود. این رباتهای میتوانند وظایف پیچیده را در محیطهای کنترلشده انجام داده و ایمنی و کیفیت بالا در ساخت هواپیما را تضمین کنند.
4- صنایع غذایی
در صنایع غذایی از ربات مونتاژ برای بستهبندی موادغذایی استفاده میشود؛ این رباتها میتوانند غذا را بهصورت بهداشتی و ایمن بستهبندی کرده، خطر آلودگی را کاهش داده و کیفیت و ایمنی غذا را افزایش دهند.
علاوهبر چهار صنعتی که در بالا گفته شد، این رباتهای در صنایع دیگری مثل داروسازی، پلاستیک، مبلمان و… نیز استفاده شده و طیف وسیعی از وظایف مونتاژ را انجام میدهند.
هنگام انتخاب ربات مونتاژ به چه نکاتی باید توجه کرد؟
هنگام انتخاب ربات مونتاژ باید چند فاکتور مهم را در نظر بگیرید تا بتوانید راهحلهای بهینهای برای نیازهای خود پیدا کنید.
1- نوع مونتاژ
اولین نکتهای که هنگام انتخاب ربات صنعتی مونتاژ باید به آن توجه کنید، نوع مونتاژ مدنظر شماست؛ ممکن است یک نوع ربات برای یک نوع مونتاژ خاص طراحی شده باشد و شما نباید از این موضع غافل باشید.
2- ظرفیت بار
دومین نکتهای که باید به آن توجه کنید، ظرفیت بار ربات است؛ مشخص کنید که ربات باید چه مقدار وزن را بلند یا جابهجا کند؛ رباتها میتوانند از چند کیلوگرم تا چند صد کیلوگرم را بلند و جابهجا کنند؛ معمولا برای اکثر برنامههای مونتاژ ظرفیتی بین 10 الی 15 کیلوگرم کافیست اما شما میتوانید برای کارهای صنعتی سنگینتر، رباتهایی با ظرفیت بار بیشتر را انتخاب کنید.
3- دسترسی ربات
بهتر است هنگام خرید ربات صنعتی مونتاژ به اندازه اجزا و فضای کاری که در اختیار دارید هم توجه داشته باشید. رباتهای مختلف معمولا دسترسیها، تعداد مفاصل و دامنههای حرکتی متفاوتی دارند و بهتر است براساس نیازی که دارید، یک ربات کاربردی را انتخاب کنید.
4- محیط
چهارمین نکتهای که قبل از انتخاب ربات مونتاژ باید به آن توجه کنید، ارزیابی محیط است؛ رباتهای مونتاژ برای کار در فضاهای مختلفی مثل اتاقهای تمیز، مناطق خطرناک، محیطهای بیرونی و… طراحی شدهاند؛ همچنین بعضی از رباتهای مونتاژ که به نام کوبات نیز شناخته میشوند، بهطورخاص برای کار در اطراف انسان ساخته شدهاند و از فناوریهایی مثل تشخیص برخورد یا توقف اضطراری پشتیبانی میکنند؛ بنابراین بهتر است رباتی را انتخاب کنید که برای شرایط محیطی مدنظر شما طراحی شده و پاسخگوی تمام نیازهای شما باشد.
5- سهولت در برنامهنویسی
آخرین نکتهای که هنگام انتخاب ربات مونتاژ باید به آن توجه کنید، پیچیدگی برنامهنویسی ربات است؛ رباتهایی که برنامهریزی آسانتری دارند، احتمالا برای عملیاتهای ساده کاربرد بیشتری داشته باشند؛ درحالیکه رباتهایی که برنامهنویسی پیچیدهتری دارند، از عملکردهای پیشرفتهتری هم پشتیبانی میکنند اما خب با خرید این رباتها باید یک متخصص برنامهنویسی را هم در کارخانه خود استخدام کنید.
با ارزیابی 5 فاکتوری که گفته شد، میتوانید یک ربات مناسب و بهینه را برای نیازهای کارخانه خود انتخاب کنید.
جمعبندی
در این مقاله با شما درباره رباتهای مونتاژ صحبت کردیم؛ همانطور که مشاهده کردید این رباتها نقش مهمی را خطوط تولید مدرن ایفا میکنند و شما میتوانید با بهکارگیری آن سرعت و دقت کار خود را افزایش داده و همچنین در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
اگر شما هم این روزها به اتوماتکردن خطوط تولید خود فکر میکنید، میتوانید برای دریافت مشاوره، از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تیم تیاسروبوت در تماس باشید؛ ما در تیاسروبوت با تمام تجربه و دانشی که در این زمینه داریم، آماده خدمترسانی به شما عزیزان هستیم.
راستی اگر سوال بیپاسخی درباره ربات مونتاژ کار در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرعوقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
سوالات متداول
1- ربات مونتاژ معمولا چه وظایفی را انجام میدهد؟
رباتهای مونتاژ میتوانند وظایفی مثل عملیات انتخاب و جاسازی، بست، جوشکاری و لحیمکاری، درج و نصب قطعات بازرسی و تست کیفیت، بستهبندی و پالتسازی را با نهایت دقت انجام دهند.
2- استفاده از ربات مونتاژ کار با چه چالشهایی همراه است؟
هزینههای بالای راهاندازی اولیه، پیچیدگی در برنامهنویسی و نگهداری رباتها و نیاز به پشتیبانیهای مداوم، میتوانند از جمله چالشهای کار با رباتهای مونتاژ باشند.
3- آیا رباتهای مونتاژ جایگزین نیروی انسانی میشوند؟
خیر؛ بهطورکلی رباتهای مونتاژ برای تکمیل کار نیروهای انسانی طراحی شدهاند، نه جایگزینی کامل آنها؛ این رباتها کارهای تکراری و سخت را انجام میدهند و در مقابل نیروهای انسانی روی کارهای پیچیدهتر تمرکز میکنند.
برای مطالعه بیشتر شما
Assembly Robots 101: The What, Where, and How of Assembly Robots in Manufacturing
APPLICATIONS OF ASSEMBLY ROBOTS
How an Assembling robot can transform your factory