آیا میدانستید جوشکاری میگ مگ نزدیک به 50% از کل عملیاتهای جوشکاری سراسر دنیا را تشکیل داده است؟ این آمار نشاندهنده اهمیت بسیار بالای این نوع جوشکاریست. اگر شما هم بهدنبال یک روش دقیق و بهینه برای فرآیند جوشکاری هستید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با هم ببینیم جوشکاری mig mag چیست، چه مزایا و معایبی دارد و بیشتر در چه صنایعی استفاده میشود؛ پس تا پایان این مقاله همراه تیاسروبوت بمانید!
جوشکاری میگ و مگ چیست؟
جوشکاری میگ و مگ یکی از مدرنترین روشهای جوشکاریست و در آن از برق برای اتصال فلزهای مختلف استفاده میشود؛ در ادامه بهصورت جرئیتر جوشکاری میگ و جوشکاری مگ را با هم بررسی خواهیم کرد.
Major welding methods that use shielding gases are MIG and MAG welding. In this process, also called arc welding with a melting electrode, the arc is between the welding wire and the workpiece. The difference between MIG welding and MAG welding is the shielding gas used. In MIG welding, an inert gas or gas mixture is used, such as argon or argon/helium. In MAG welding, a shielding gas with an active component, such as carbon dioxide and/or oxygen, is used.
عمده ترین روش های جوشکاری که از گازهای محافظ استفاده میکنند، جوشکاری MIG و MAG هستند.
در این فرآیند که به آن جوش قوس الکتریکی با الکترود ذوب نیز می گویند، قوس بین سیم جوش و قطعهکار قرار می گیرد. تفاوت جوشکاری MIG و جوشکاری MAG در گاز محافظ مورد استفاده است. در جوشکاری MIG از گاز یا مخلوط گاز بیاثر مانند آرگون یا آرگون/هلیوم استفاده میشود. در جوشکاری MAG از یک گاز محافظ با یک جزء فعال مانند دیاکسیدکربن و/یا اکسیژن استفاده میشود.
منبع:
1- جوشکاری میگ
جوشکاری MIG مخفف Metal Inert Gas یا همان گازهای بیاثر است؛ در این روش برای محافظت از حوضچه جوش دربرابر هوا از گازهای بیاثری مثل آرگون یا هلیوم استفاده میشود. فلزهایی که در جوشکاری میگ قابل استفادهاند، شامل موارد زیر هستند:
- آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیوم
- مس و آلیاژهای مس
- نیکل و آلیاژهای نیکل
- منیزیم
- تیتانیوم
- سایر فلزات غیر آهنی
2- جوشکاری مگ
جوشکاری مگ (MAG) مخفف Metal Active Gas یا همان گاز فعال فلزیست؛ در این روش از گازهای فعال بهعنوان گاز محافظ استفاده میشود. با کمک جوشکاری مگ میتوان فلزات غیرآهنی و آلیاژهای آنها را به یکدیگر متصل کرد. از ویژگیهای جوشکاری مگ میتوان موارد زیر را نام برد:
- بهرهوری بالا
- اعوجاج کم
- سرعت جوش بالا
- بدون اکسیداسون روی درز جوش
- ایمنی بالا
- عدمتولید سرباره
- قابل استفاده فقط در فضاهای بسته
شباهتها و تفاوتهای جوشکاری میگ و مگ
در جدول زیر نگاه دقیقتری به شباهتها و تفاوتهای جوشکاری میگ و مگ خواهیم داشت.
شباهتها | تفاوتها |
· از هر دو روش برای جوشکاری فلزات مختلفی مثل مس، آلومینیوم و… استفاده میشود. | · جوشکاری میگ کیفیت بیشتری نسبت به جوشکاری مگ دارد. |
· در هر دو روش از سیم جوش مصرفی برای پرکردن درزها استفاده میشود. | · جوشکاری مگ بهخاطر استفاده از گاز CO2 قیمت مناسبتری دارد. |
· هر دو جوشکاری با یک تکنیک انجام میشوند. | · جوشکاری مگ برای جوش فلزات ضخیمتر مناسب است؛ درحالیکه جوشکاری میگ برای جوش فلزات نازک (حداقل 6 میلیمتر) و ظریف کاربرد دارد. |
چرا باید رباتها بهجای نیروی انسانی جوشکاری میگ مگ را انجام دهند؟
در تمام کشورهای پیشرفته دنیا، رباتها جای نیروی انسانی را در جوشکاری MIG/MAG گرفتهاند؛ اگر کنجکاو هستید تا علت آن را بدانید در ادامه همراه ما باشید تا تمام دلایل را با هم بررسی کنیم.
1- افزایش ثبات و کیفیت
رباتها مهارت بالایی در انجام کارهای تکراری دارند و میتوانند با نهایت دقت تمام مسئولیتهای خود را انجام دهند. این دقت روی نتیجه کار تاثیر مثبتی میگذارد و در نهایت جوشهای یکنواخت و بدون عیبی ایجاد میشود.
2- افزایش بهرهوری
رباتهای جوشکاری میتوانند بهطورمداوم و بدون خستگی کار کنند و بهرهوری و توان بسیار بیشتری نسبت به نیروهای انسانی داشته باشند.
3- افزایش ایمنی
جوشکاری mig mag کار نسبتا خطرناکیست و میتواند بهروشهای زیر سلامت کارکنان خود را به خطر بیندازد.
- اشعه UV که در این نوع جوشکاری استفاده میشود، میتواند به سلامت پوست و چشم کارکنان آسیب وارد کند.
- اگر به نکات ایمنی توجه کافی نشان داده نشود، خطر برقگرفتگی نیز سلامت کارکنان را تهدید میکند.
- گازهای تولیدشده در این جوشکاری میتواند آسیب جدیای به نیروهای انسانی وارد کند.
- تفنگ جوشکاری نسبتا سنگین است و حمل آن در بازهی زمانی طولانی میتواند به عضلات کمر و گردن نیروهای انسانی آسیب وارد کند.
با جایگزینی ربات به جای نیروی انسانی برای انجام جوشکاری MIG/MAG میتوان جلوی بروز تمام این حوادث را گرفت و ایمنی محیطکار را بهطرز چشمگیری بالا برد.
6- صرفهجویی در هزینهها
هزینه اولیه برای خرید ربات زیاد است اما این هزینه با کاهش هزینههای نیروی کار، کاهش ضایعات و کاهش هزینههای دوبارهکاری، جبران خواهد شد؛ همچنین ربات نسبت به نیروی انسانی ظرفیت تولید بیشتری دارد.
7- قابل برنامهنویسی
رباتهای جوشکاری را میتوان برنامهنویسی کرد و از طریق برنامهنویسیهای مختلف مسیر جوشکاری، الگوی جوشکاری و زاویههای جوشکاری را برای ربات مشخص کرد؛ با کمک قابلیت برنامهنویسی میتوان از ربات در موقعیتهای مختلف استفاده کرد و انعطافپذیری آن را بالا برد.
اگر شما هم قصد دارید رباتهای جوشکاری را با نیروی انسانی جایگزین کنید اما در این زمینه اطلاعاتی ندارید، میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان از طریق شمارههای زیر با کارشناسان ما در تیاسروبوت در تماس باشید.
جوشکاری میگ مگ چه مزایایی دارد؟
جوشکاری MIG/MAG مزایای متعددی دارد؛ در ادامه هر کدام از این مزایا را جداگانه بررسی خواهیم کرد.
1- سرعت بالا
سرعت جوشکاری در این روش بهطرز چشمگیری بالاست؛ چراکه در این نوع جوشکاری سیم مصرفی بهطور مداوم تغذیه شده و دیگر نیازی نیست برای تعویض الکترودها کار را متوقف کرد و خب چه چیزی از این بهتر؟!
2- دقت بالا
خوشبختانه با وجود گاز محافظ، حوضچه جوش کاملا محافظت شده و در نتیجه جوشهای تمیزی ایجاد میشود؛ همچنین ویژگیهای دیگری مثل کنترل جریان، کنترل ولتاژ و سرعت تغذیه سیم نیز، روی بالارفتن کیفیت و دقت جوش تاثیر مستقیم دارند.
3- تطبیقپذیری بالا
جوشکاری MIG/MAG انعطافپذیری بسیار بالایی دارد و میتوان از آن برای جوش فلزهای مختلفی استفاده کرد؛ این تطبقپذیری بالا برای صنایعی که در آن از فلزهای مختلف استفاده میشود، فوقالعاده به نظر میرسد.
4- یادگیری آسان
در مقایسه با سایر تکنیکهای جوشکاری، یادگیری جوشکاری میگ مگ راحتتر است و مبتدیان برای آموزشدیدن به زحمت کمتری میافتند.
5- کیفیت بالا
جوشکاری MIG/MAG کیفیت بسیار بالایی دارد و جوشهای قویای را تولید میکند؛ همچنین وجود حوضچه جوش از تشکیل سربارههای جوشکاری جلوگیری کرده و جوشکاری بسیار تمیزتر انجام میشود.
6- کاهش هزینهها
درست است که برای خرید دستگاه جوشکاری باید هزینه نسبتا زیادی را پرداخت کرد؛ اما این هزینه به مرور زمان با بالابردن سرعت کار و تولید حداقل ضایعات جبران خواهد شد.
7- کاربردی برای جوشکاری ورقههای نازک
از آنجایی که در این جوشکاری سیم بهصورت ممتد تغذیه شده و گرما هم بهصورت کنترلشده وارد میشود، میتوان از آن برای جوشکاری ورقههای نازک فلزی (حداقل 6 میلیمیتر) هم استفاده کرد.
8- کاربردی در موقعیتهای مختلف
چنانچه جوشکاری در موقعیتهای مختلفی باید انجام شود، میتوان با کمک رباتهای جوشکاری یاسکاوا جوشکاری mig mag را موقعیتهای متفاوتی مثل عمودی، افقی یا در ارتفاع زیاد قرار داده و جوشکاری را با کمک ربات انجام داد.
جوشکاری میگ مگ چه معایبی دارد؟
جوشکاری میگ و مگ با تمام مزایایی که دارد، همراه با معایبی نیز هست که حتما باید آنها را در نظر گرفت؛ معایبی مثل:
1- راهاندازی پرهزینه
سرمایهگذاری اولیه برای خرید دستگاه جوشکاری میگ و مگ و تجهیزات لازم برای آن میتواند هزینههای زیادی را در بر داشته باشد؛ اما همانطور که در بالا گفتیم این هزینه بالا با گذشت زمان و با بهرهوری بالایی که این دستگاه دارد، رفتهرفته جبران خواهد شد.
2- حساسیت به باد
همانطور که گفتیم این جوشکاری با کمک گاز محافظ انجام میشود؛ وجود گاز محافظ میتواند برای استفاده از جوشکاری در فضای باز یک مانع بزرگ باشد؛ جریان باد میتواند در حوضچه محافظ جوش اختلال ایجاد کرده و کیفیت جوش را پایین بیاورد.
3- محدودیت در کار با فلزهای ضخیم
در قسمت مزایا گفتیم که جوشکاری mig mag یه راهحل مناسب برای اتصال فلزات نازک (حداقل 6 میلیمتر) به یکدیگر است؛ اما متاسفانه این نوع جوشکاری برای فلزهای بسیار ضخیم کاربردی نیست و نمیتواند جوشهای باکیفیتی را تولید کند؛ برای جوش فلزهای بسیار ضخیم باید از روشهای جایگزین استفاده کرد.
4- تولید گازهای مضر
جوشکاری MIG/MAG دود و گازهای مضری تولید میکند که این موارد میتوانند برای سلامت کارکنان بسیار مضر باشند؛ بهتر است برای انجام جوشکاری میگ و مگ از رباتهای جوشکاری کمک گرفت؛ اگر نیروی انسانی این نوع جوشکاری را انجام میدهد باید از تجهیزات محافظتی استفاده کرده و همچنین محیطی که در آن کار میکند تهویه خوبی داشته باشد.
جوشکاری میگ مگ در چه صنایعی استفاده میشود؟
جوشکاری MIG/MAG بهخاطر تطبیقپذیری بالا و کارایی زیادی که دارد، بهطور گسترده در صنایع مختلفی استفاده میشود؛ در ادامه چند تا از مهمترین صنایعی که از این نوع جوشکاری استفاده میکنند را با هم بررسی خواهیم کرد.
1- خودروسازی
خودروسازی صنعتیست که در آن تولید انبوه، جوشکاری با سرعت و کیفیت بالا اهمیت زیادی دارد و همین سه فاکتور، جوشکاری mig mag را به یک گزینه مناسب برای استفاده در صنعت خودروسازی تبدیل کرده است.
2- ساختوساز
جوشکاری میگ و مگ در صنعت ساختوساز هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد؛ از این نوع جوشکاری برای ساخت چارچوبهای فلزی، پلها، خطوط لوله و سازههای معماری استفاده میشود. جوشهای تولیدشده در جوشکاری MIG/MAG مقاومت بالایی دارند و به همین دلیل از آن برای کارهای سنگین ساختوساز استفاده میشود.
3- کشتیسازی
یکی از صنایع دیگری که جوشکاری میگ مگ در آن استفاده میشود، صنعت کشتیسازیست. این نوع جوشکاری برای مونتاژ بدنه، دیوارهها و عرشه کشتی کاربرد دارد؛ جوشهای جوشکاری MIG/MAG رسوبگذاری بالا را تضمین کرده و بعدها از طریق درزهای جوشکاریشده، هیچ آبی به داخل کشتی نفوذ نخواهد کرد.
4- هوافضا
در صنعت هوافضا، دقت و یکپارچگی مونتاژ قطعات اهمیت بسیار زیادی دارد و بههمیندلیل از این نوع جوشکاری برای مونتاژ بالها، بدنه و قطعات موتور استفاده میشود؛ با کمک جوشکاری میگ مگ مونتاژ قطعات کیفیت و ایمنی بسیار بالایی خواهد داشت.
5- انرژی
جوشکاری MIG/MAG در بخش انرژی برای ساخت نیروگاهها، پالایشگاهها، خطوط لوله و زیرساختهای انرژی تجدیدپذیر نیز کاربرد دارند. با کمک این مدل جوشکاری میتوان مخازن تحتفشار، مخازن ذخیرهسازی و سیستمهای لولهکشی نیروگاهها و پالایشگاهها را مونتاژ کرد.
6- راهآهن
جوشکاری میگ و مگ نقش مهمی در حفظ و گسترش خطوط راهآهن دارد و برای مونتاژ زیرساختهای مختلفی مثل ریلها، لوکوموتیوها، واگنهای مسافری و واگنهای باربری استفاده میشود.
برای کار با چه فلزهایی میتوان از جوشکاری میگ مگ استفاده کرد؟
وقتی صحبت از جوشکاری میگ و مگ میشود، فلزها به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
1- فلزاتی که کار با آنها مجاز است!
در جوشکاری MIG/MAG کارکردن با فلزهایی مثل فولادهای کربنی، فولادهایی که آلیاژ کمی دارند و آلیاژهای مقاوم به حرارت، آسان و دست ما در استفاده از آنها حسابی باز است.
2- فلزاتی که کار با آنها محدود است!
کار با بعضی از فلزها مثل آلیاژ مس با درصد بالای فلز روی یا آلیاژهای آلومینیوم سری 2000 و 7000 شرایط خاصی دارد و ما را دچار محدودیت میکند؛ بهعنوانمثال برای کار با این فلزها باید از سیم جوش مخصوص استفاده کرد یا در ناحیه بزرگی از اطراف جوش باید از گاز محافظ کمک گرفت.
جمعبندی
در این مقاله از تیاسروبوت با شما درباره جوشکاری MIG/MAG، مزایا و معایب آن صحبت کردیم و سعی کردیم نگاهی کوتاه به صنایعی که از این نوع جوشکاری استفاده میکنند، داشته باشیم. با توجه به کاربردی که این روش جوشکاری دارد، خیلی زود جای خود را در صنعت باز کرده و به یک ابزار قدرتمند و مطمئن تبدیل شده است؛ چنانچه درباره این روش جوشکاری، دستگاهها و رباتهایی که این جوشکاری را انجام میدهند، نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، از شما دعوت میکنیم از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تیاسروبوت در تماس باشید.
آیا قبلا از جوشکاری میگ مگ استفاده کردهاید؟ به نظر شما این روش چه مزایا و معایب دیگری نسبت به سایر روشهای جوشکاری دارد؟ لطفا تمام نظرات خود را در قسمت کامنت با ما و خوانندگان ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
1- آیا جوشکاری میگ مگ برای کار در فضاهای باز هم کاربرد دارد؟
خیر؛ این نوع جوشکاری اختصاصا برای جوشکاری در فضای داخلی طراحی شده است؛ البته شاید بتوان با انجام اقدامات مناسب از این نوع جوشکاری برای کار در فضاهای باز نیز استفاده کرد.
2- چطور هنگام جوشکاری MIG/MAG از خودمان محافظت کنیم؟
برای محافظت از خودتان بهتر است حتما در محیطی کار کنید که تهویه مناسبی داشته باشد؛ همچنین هنگام کار استفاده از کلاه ایمنی، دستکش و لباس محافظ را نیز نباید فراموش کرد.
3- در جوشکاری MIG/MAG کیفیت جوش، تحتتاثیر چه عواملیست؟
عوامل مختلفی مثل ولتاژ، سرعت تغذیه سیم، جریان، تمیزی فلز پایه، سرعت حرکت، زاویه الکترود و مهارت اپراتور جوشکاری میتوانند روی کیفیت جوش تاثیرگذار باشند.
برای مطالعه بیشتر شما
WHAT IS GAS METAL ARC WELDING? (MIG WELDING / MAG WELDING)
MIG/MAG welding: The high-speed welding process